Digitaalisen markkinoinnin osaaminen on olennaisessa osassa verkkosivuston markkinoinnissa. Digitaaliseen markkinointiin liittyy useita eri osa-alueita ja strategioita, joten verkkosivuston omistajan on itse mietittävä, miten ja missä hän haluaa markkinoida sivustoaan.
Verkkosivuston ulkonäkö ja ensivaikutelma
Ensimmäinen asia, jonka asiakas huomaa verkkosivustolle saapuessaan, on sivuston ulkonäkö. Nykyajan yritykset yrittävät pitää verkkosivustonsa mahdollisimman yksinkertaisena, jolloin sivustolla navigoiminen on huomattavasti helpompaa. Jos sivuston yleisilme on huonosti suunniteltu, asiakas saattaa lähteä sivustolta, koska haettavien palveluiden löytäminen on hankalaa. Digitaalisessa markkinoinnissa on siis tärkeää, että verkkosivusto näyttää laadukkaalta ja on mahdollisimman helppo käyttää.
Hakukoneoptimointi
Kaikki verkkosivustot hyödyntävät nykyään hakukoneoptimointia, sillä suurin osa ihmisistä hyödyntää hakukoneita löytääkseen hakemansa tiedon. Kun verkkosivuston avainsanat on valittu oikealla tavalla, sijoittuu se hakukoneen haussakin korkeammalle. Jotta hakukoneoptimointi toimisi, verkkosivustolla on siis oltava riittävästi tekstisisältöä eri muodoissa ja sivuston on toimittava mutkattomasti. Erityisesti Google järjestää verkkosivustot sivustojen laadun ja avainsanojen mukaisesti. Digitaalisessa markkinoinnissa on siis pidettävä huolta siitä, että hakusanaoptimoinnille on selkä strategia ja suunnitelma, jotta sivusto sijoittuu mahdollisimman korkealle hakulistassa.
Markkinointi sosiaalisessa mediassa
Sosiaalisen median markkinointi on myös yksi tärkeimmistä digitaalisen markkinoinnin osa-alueista, sillä suuri osa maailman ihmisistä hyödyntää sosiaalista mediaa päivittäin. Brändätäkseen verkkosivustoaan sosiaalisessa mediassa on ensinnäkin luotava some-tilit verkkosivustolle sopiville some-alustoille. Suosituimpia sosiaalisen median palveluita ovat esimerkiksi Instagram, Facebook, Tiktok ja Youtube. Kannattaa kuitenkin miettiä, mitkä some-alustat sopivat parhaiten verkkosivuston markkinointiin kohdeyleisön, brändin ja julkaisuformaatin kannalta. Vanhemmalle yleisölle markkinoitavia tuotteita on hyvä markkinoida Facebook-sovelluksen kautta, kun taas Tiktok on pikemminkin suunnattu nuoremmalle yleisölle.
Sosiaalisen median julkaisujen laadulla ja sisällöllä on myös paljon merkitystä, joten sisällön tuottamiseen kannattaa panostaa huolella.
Sähköpostimarkkinointi
Suurin osa yrityksistä hyödyntää sähköpostimarkkinointia, sillä sen kautta pääsee lähettämään mahdollisille asiakkailleen markkinointiviestin henkilökohtaisesti. Useimmille sivustoille rekisteröidyttäessä pitää ilmoittaa oma sähköpostinsa ja asiakas voi itse päättää, mikäli hän haluaa vastaanottaa markkinointiviestejä. Sähköpostien markkinoinnin kieleen pitää panostaa, eikä viestien pidä olla liian tungettelevia. Kuten kaikissa muissakin digitaalisen markkinoinnin muodoissa, on tärkeää kommunikoida mahdollisimman hienovaraisesti ja kohteliaasti.